Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2015 11:16 - Фактите за любовта
Автор: onewayticket Категория: Други   
Прочетен: 1877 Коментари: 8 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  image

20 интересни факта за любовта

1. Моногамните връзки съществуват в животинското царство
Въпреки че се смятаме за верни същества, не сме сами в това отношение в животинския свят. Вълците, лебедите, гибоните, черните лешояди, албатросите и дори термитите са само някои от животните, които си намират партньор за цял живот.

 

2. Нужни са само 4 минути за да разбереш дали харесваш някого или не.
Ако искате да направите добро впечатление на някого, имате само 4 минути да го направите. Смятате се, че това има много по-общо с езика на тялото и тона и скоростта на гласа Ви, отколкото какво точно казвате.

 

3. Когато двама влюбени се гледат в очите, пулсовете им се изравняват.
Едно изключително проучване разкри, че двойките, които са влюбени и в романтична връзка изравняват пулса на сърцата си след като се гледат в очите за три минути.

 

4. Влюбването има подобен на кокаина неврологичен ефект
Усещането за влюбване прилича на това да вземеш доза кокаин, тъй като и двете преживявания имат сходен ефект върху мозъка и причиняват подобно чувство за сензация и еуфория. Според изследване влюбването създава няколко еуфорични химикала, които стимулират 12 части от мозъка по едно и също време.

 

5. Прегръщането кара тялото да отделя естествени болкоуспокоителни
Окситоцин – така нареченият хормон на любовта или гушкането, се произвежда по време на прегръдка или милувка. Хормонът се появява в мозъка, яйчниците и тестисите и се смята, че има връзка с привързването. Научно изследване е показало, че една доза окситоцин намалява значително главоболието, а в някои случаи болката изчезва напълно след 4 часа. Определено си заслужава да пробвате терапия с прегръдки и милувки, преди да се насочите към хапчета и обезболяващи.

 

6. Дори гледането на снимка на обичания облекчава болката.
Отдавна се знае, че присъствието на близък до пациента човек е свързано с неговото оздравяване, но проучване доказало, че същото се отнася дори за снимка на обичания.
Експериментът показал, че при болка участниците в проучването почувствали много по-силно облекчение, когато виждали снимка на любимия си и били развличани с игри на думи, отколкото тези, които играли същите игри, но виждали просто снимка на познат.

 

7. Еднакво привлекателните хора имат по-голям шанс да останат заедно
Редица психологически и социални проучвания показват, че има ясен модел, по който хората избират тези, с които да установят романтична връзка. Моделът се обяснява със Съответстващата хипотеза, според която хората са по-силно привличани от тези, с които споделят подобни нива на привлекателност, или просто казано, имат сходни нива на социална атрактивност. Дори успешните двойки да имат различна физическа привлекателност, често един от тях компенсира с други обществено-желани качества.

 

8. Двойки, които си приличат твърде много, е слабо вероятно да останат заедно
Както добре познатата поговорка казва, противоположностите се привличат. Според изследване това наистина е вярно. Двойки, които са твърде сходни или твърде различни не успяват да останат заедно дълго. Винаги има нужда от основни прилики, но трябва да има и неща, които двойката научава един от друг.

 

9. Разбитото сърце не е само метафора
Проучване доказва, че интензивните, травмиращи преживявания, като край на връзка, развод, загуба на любим, физическо разделяне от любим или предателство могат реално да причинят физическа болка около сърцето. Това състояние се нарича Синдром на разбитото сърце. Дълбокото емоционално нещастие кара мозъка да произвежда определени хормони, които значително отслабват сърцето на наранения, водейки до силни болки в гърдите и задуха. Състоянието често е грешно определяно като сърдечен удар и се проявява по-често при жените.

 

10. Романтичната любов приключва накрая… за да бъде заместена от обичта
Двойки, които са в началото на романтична връзка ще бъдат много по-различни след година. Установено е, че романтичната любов, която е свързана с еуфория, зависимост, потящи се длани, „пеперуди в корема“ и подобни продължава само година. След тази първа година започва, така наречената „отдадена любов“. Промяната е свързана с повишените нива на неуротрофинов протеин в новосформираните двойки.

 

11. Влюбените имат химически прилики със страдащите от обсесивно-компулсивно разстройство
Според проучвания хората в ранната фаза на любовта имат по-ниски нива на серотонин, което е свързано с чувството за щастие и благоденствие, както и по-високите нива на кортисол, свързани със стреса. Това е удивителна прилика с хората, които страдат от Обсесивно-компулсивно разстройство, което обяснява защо се държим толкова странно, когато си паднем по някого.
Същото важи и в обратния случай – хората с по-ниски нива на серотонин се влюбват и установяват сексуална връзка по-бързо от други.

 

12. Да мислим за любов и секс влияе на творческата способност и логическата мисъл, съответно
Проучване, базирано на теория за възприятията открива, че спомените за любовта влияят на абстрактното и творческо мислене, тъй като са свързани с по-отдалечени разбирания – дългосрочни връзки, преданост, отговорност и интимност. Спомените за секс стимулират логическото мислене, карайки човек да се концентрира повече на моментните подробности, вместо на дългосрочните планове или цели.

 

13. Привързаност+Грижа+Интимност=Перфектната Любов
Триъгълната теория за любовта предлага ясна формула за компонентите на различните видове любов. Има три различни типа любов, произлизащи от два различни чифта основни компоненти: Романтична любов=страст+интимност, съпружеска любов=интимност+отговорност и „нелепа“ любов=страст+отговорност. Разбира се, най-истинската и силна любов е „завършената“ любов, която се състои и от трите елемента.

 

14. Красивото лице е по-предпочитано за дълги връзки от красивото тяло
Доказано е, че когато някой иска да се забавлява за една нощ, тялото печели пред лицето на базата на физическото привличане. Обратното също е вярно, обаче, за тези, които търсят дългосрочен партньор.

 

15. Държането на ръката на любимия отпуска болката и стреса
Изследване показва, че двойки, които са били заедно дълго в дълбока и силна връзка, могат успешно да се успокояват в напрегнати ситуации или когато един двамата изпитва болка като просто се хванат за ръце.

 

16. Изразяването на признателност към обичаните моментално покачва щастието
Без твърде много обяснения ви предлагаме да видите този красив експеримент във видеото.

 

17. „Пеперудите в стомаха“ са истински и са причинени от адреналин
Когато се влюбите в някого най-вероятно няма да успеете да спрете „пеперудите да летят и танцуват“ в стомаха ви. Те са причинени от адреналина, който се насища във вашето тяло като реакция в интензивни ситуации.

 

18. Разширените зеници показват, че си падат по някого и ви правят по-атрактивен
През 70-те години на 19 в. Дарвин твърди, че зениците се разширяват при повишено внимание и съсредоточаване. Това наистина е вярно, тъй като се случва, когато гледаме желан обект или любим човек, дори ако е само на снимка или видео. В допълнение, хората с разширени зеници изглеждат по-привлекателни.

 

19. Непознатите могат да се влюбят, гледайки се в очите
Както се казва, очите са прозорец към душата, така че едва ли е изненада, че само гледайки се в очите можем да се влюбим, дори да не знаем нищо един за друг. Доказано е, че когато някой те гледа, тялото на въпросния човек произвежда химикала фенилетиламин, който е свързан с интезивни ситуации. Така че, ако решите да се вторачите продължително, то си просите стрела от Купидон.

 

20. Любовта е всичко, което има значение
Прекрасно проучване, продължило 75 г. и проведено от изследователи от Харвард, показва, че любовта наистина е всичко, което има значение. Житейският опит на участниците разкрил, че щастието и удовлетворението от живота се въртят около любовта или търсенето й.

Източник: http://www.viralno.bg/



 

*****
 


Тагове:   музика,   факти,


Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. paciencia - Здравей!
02.05.2015 11:32
Без малко да пропусна този интересен постинг. Ами то си е терапия влюбването:) Жалко, че ми се бави Vbox-а, но ще се върна пак специално за песента. Поздрави и чудесни почивни дни!
цитирай
2. onewayticket - 1. paciencia - Здравей!
02.05.2015 11:36
paciencia написа:
Без малко да пропусна този интересен постинг. Ами то си е терапия влюбването:) Жалко, че ми се бави Vbox-а, но ще се върна пак специално за песента. Поздрави и чудесни почивни дни!


Здрасти!
Харесаха ми и реших да ги репостна.
Обичам тази песен на Филип Киркоров.
Казва много. Пробвай да я отвориш в ю-тюб,
ако той ти зарежда по-бързичко - > https://youtu.be/AoKsbcx4180
И на тебе поздрави и чудесни дни! :)))))
цитирай
3. anin - Да,
02.05.2015 13:38
С голяма част от написаното съм съгласна!
цитирай
4. emi1ts - Много
02.05.2015 14:17
интерeсни факти наистина!Благодаря onewayticket!Полезно и много ценно е човек да научва колкото се може повече за любовта!Приятни почивни дни!
цитирай
5. onewayticket - 3. anin - Да,
02.05.2015 14:48
anin написа:
С голяма част от написаното съм съгласна!


Много добре! :)))
Поздрав!
цитирай
6. onewayticket - 4. emi1ts - Много
02.05.2015 14:50
emi1ts написа:
интерeсни факти наистина!Благодаря onewayticket!Полезно и много ценно е човек да научва колкото се може повече за любовта!Приятни почивни дни!


И аз ти благодаря!
Любовта и по-точно способността ни да обичаме
е всичко, което имаме! Жалко, че трудно го осъзнават хората!
Поздрав и за теб! :)))
цитирай
7. sestra - Пълноценен постинг.
02.05.2015 19:51
Напълно. Сега разбирам защо съм с трайно понижен кортизол - явно доста време от живота си съм прекарала влюбена. Ще трябва да измъдря нещо полезно от това ;)
цитирай
8. onewayticket - 7. sestra - Пълноценен постинг.
03.05.2015 11:37
sestra написа:
Напълно. Сега разбирам защо съм с трайно понижен кортизол - явно доста време от живота си съм прекарала влюбена. Ще трябва да измъдря нещо полезно от това ;)


Благодаря!
Информацията е, за да се споделя и всеки
да намери нещо полезно за себе си.
Не се притеснявай за кортизола, аз пък съм с понижено
кръвно налягане, но все така с влюбен поглед в Живота!
Прегръдки :)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: onewayticket
Категория: Други
Прочетен: 130426
Постинги: 70
Коментари: 136
Гласове: 735
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031