Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2014 18:43 - Притча за трите сестри и трите стомни
Автор: onewayticket Категория: Други   
Прочетен: 889 Коментари: 2 Гласове:
9image

снимка
http://www.reellifewisdom.com/taxonomy/term/choice_vs_destiny


 

Притча за трите сестри и трите стомни Глава 1

Братислав Либертус

Имало едно време на света три сестри. Едната се казвала Нерада, другата Грижа, а третата Любов. Всички те били по свой начин талантливи : Нерада била танцьорка, Грижа умело въртяла домакинството, а Любов била художничка. Всяка от тях си изкарвала прехраната благодарение на своите дарби.

Нерада, въпреки че била мързелива, имала безгрижен нрав и радвала всички с танци, повдигайки настроението им. За това изкуство и прощавали леността, защото било приятно да се прекарва времето с нея.
Грижа, въпреки че била трудолюбива, имала променлив характер : ту ще те навика без особена причина, ту ще те погали просто ей така.
А третата беше странна, въпреки че рисуваше много картини, изкараните от продажбата пари даваше на бездомните или пък можеше и да подари картина на някой беден… Смееха и се, че е толкова непрактична и каквото и да прави е в неин ущърб. Обаче тя била безропотна и усмихната и нея също я обичали по свой начин.

Сестрите били близначки и в деня, когато станали пълнолетни, баща им им казал:
-Е щерки мои, ето че вече пораснахте. И искам да направя на всяка от вас подарък. Но подаръкът ще бъде необикновен. И за да го получите първо трябва да купите от грънчаря по една стомна. Стомните, които купите, ще са ваши в рамките на годината, затова, избирайки ги, избирайте като за себе си. Но знайте, че след година ще ги купя от вас. А сега тръгвайте, щерки, и се върнете със стомни.

Заинтригувани момичетата се завтекли към лавката на грънчаря  и си избрали по една стомна.
Нерада много обичала красивите предмети и сувенирите, затова избрала най-изящната и най-красивата, казвайки:
-Тази стомна ще краси къщата и ще радва окото!
Грижа предпочитала практичните неща, затова избрала по-обикновена , но по-здрава стомна. И рекла:
-Всяка стомна е създадена да се ползва. Ще пия мляко от стомната и с помощта и ще правя от млякото сметана и масло.
А любовта избрала най-неугледната на външен вид стомна, без рисунка, а и освен това бракувана,с нащърбено гърлото. Сестрите само се присмели на избора на сестра си:
-Такава стомна освен за изхвърляне за друго не става, а тя я е купила! Нима не е странна?

И ето че дъщерите дотичали при баща си да покажат покупките. Бащата нищо не казал за покупките, а само похвалил дъщерите си и рекъл:
-Аз си намислих, в рамките на тази година благодарение на стомните всяка от вас да стане щастлива. И когато станете щастливи, ще купя тези стомните и те ще ми напомнят за това, че молитвите ми са били чути точно навреме. А сега ви благославям, дъщери мои.
Дъщерите приели благословията на баща си и го целунали.

И девойките направили със стомните си така, както намислили: Нерада я поставила на най-видното място в къщата и видът и радвал окото на всеки, който влизал в къщата им, и те благославяли Нерада, предсказвайки, че тази стомна е толкова прекрасна, че непременно ще и донесе късмет и любов.

Грижа отнесла своята стомна в кухнята и не веднъж поила своите гости с мляко от тази стомна и сама пиела  и с помощта на тази стомна правела от млякото сметана и масло.И гостите и предричали късмет и любов, благодарейки за гощавката.

Ала всички се присмивали на Любов, понеже стомната и не можела да се използва, защото не била красива , а ми и с нащърбено гърло. Нима нащърбената стомна би могла да донесе нещо хубаво? От нея няма никаква полза. Просто е за изхвърляне.
Но въпреки това Любовта не се отчайвала, а започнала да прави от нея нова и красива:
Първо направила разтвор от лепило и специална глина, благодарение на който запълнила вдлъбнатината, а после купила бои и дълго, дълго я изрисувала… Тя така се стараела да я украси, че за нанасяне на рисунката и потрябвала почти цяла година. И чак когато рисунката била готова, тя купила особен лак, с който покриват посудата, лакирала стомната и я сложила да съхне на специално място.

 


 

Притча за трите сестри и трите стомни Глава 2

И към края на годината в тях дошли трима пътника. Всичките те били юноши.

Името на единият било Зефир. Той бил красив и с изящни маниери. Зефир бил музикант и композитор и така обичал музиката, че в мислите си постоянно витаел в облаците. И, разбира се, той много обичал всички красиви неща. И влизайки в къщата, той видял чудно хубавата стомна и така се възхитил от красотата и, че непременно пожелал да узнае името на притежателката на този изтънчен вкус. Така той се запознал с Нерада и веднага я обикнал заради жаждата и за красота.

Вторият юноша изглеждал силен и така се казвал- Сила. Той бил много трудолюбив, затова бил толкова силен. Грижа го нагостила вкусно и го напоила с мляко от стомната си и той обикнал Грижа заради трудолюбието и.

Третият юноша бил мръсен и с окъсани дрехи. Любов, зървайки го, се завтекла към него, и първо го прегърнала и целунала, а после побързала да му запали банята. И докато той се къпел, изтичала на пазара и му купила нови дрехи.

И отново сестрите и се присмели, че си избрала за мъж мръсен дрипльо.

А Добрян (така се казвал юношата) я обикнал за това, че не се погнусила да го прегърне и целуне, когато бил мръсен.А стомната си Любов не се сетила да му покаже, защото знаела, че той още не бил готов…

И ето че дошъл денят, когато юношите дошли при бащата на девойките,  за да го молят да им даде дъщерите си за жени.Бащата извикал дъщерите си и попитал първата от тях, Нерада:

-Нерада, кажи, на сърце ли ти е Зефир?
-На сърце ми е,тате. – отвърнала Нерада.
-Донеси стомната си, понеже тя ти донесе щастие ще я купя.
Тя донесла стомната си и бащата, след като я огледал, я оценил на пет златни гроша. Нерада казала:
-Преди една година купих стомната за пет златни гроша и за същите пари ти я купи от мен, без да питаш за колко съм я купила. Та аз нито спечелих, нито загубих от покупката.
-Но ти не направи нищо със стомната, дъще.
-Да, тате, прав си. Но стомната ми доведе Зефир, когото обикнах, а това е по-ценно от всичко на света. Благодаря ти, тате, за благословията ти, за подаръка ти! Това е най-хубавият подарък, който съм получавала.
-А не те ли е жал да се разделиш със стомната? Та тя е толкова прекрасна?- попитал бащата.
-Не, не ме е жал! ТА нали, тате, ти забеляза, че стомната е цяла целеничка и с парите, които изкарах, бих могла да си купя същата.
На което бащата кимнал, доволен от отговора на дъщерята, и целувайки я и дал благословия да се омъжи за избраника на сърцето и.

След това се обърнал към Грижа:
-Кажи, Грижа, на сърце ли ти е Сила?
-На сърце ми е, тате!- отвърнала тя.
-Донеси си стомната, тъй като тя ти донесе щастие, ще я купя.
Тя донесла стомната и баща и, оглеждайки я, я оценил на един меден грош. Грижа рекла:
-Преди една година я купих за един златен грош, а ти я купи за един меден.
-Но ти цяла година я ползва и тя се похаби. Забелязах доста драскотини от четката, с която си я мила.
-Да, тате, старах се да я поддържам чиста. Много мляко бе изпито от мен и гостите ми и не я жалех, защото и бе дал благословията си: благословията не трябва да бъде в тежест , а да се множи и аз я умножавах тъй, както можах. Благодарение на стомната много пъти правех от млякото масло и сметана и получих хиляди пъти повече приход, отколкото похарчих за нея. И още повече, тъкмо от нея напоих Сила, когото обикнах и който обикна мен. Така че, не смятам, че съм на загуба, тате! Благодаря ти за благословията!
-А не те ли е жал да се разделяш със стомната? –попитал бащата- Та нали ти е донесла толкова печалба!
-Не, не ме е жал.- усмихнала се Грижа- Та нали сам забеляза, че се е похабила, а значи е отслужила своето.
На което бащата кимнал, доволен от отговора на дъщеря си, целунал я и я благословил да се омъжи за избраника на сърцето си.

Най-накрая се обърнал към третата си дъщеря:
-Любов, кажи, на сърце ли ти е Добрян?
-На сърце ми е, тате. –отвърнала Любов.
-Донеси си стомната, тъй като тя ти донесе щастие, ще я купя от теб.
Тя донесла стомната и бащата, оглеждайки я, я оценил на хиляда златни гроша. А Любов рекла:
-Татко, преди една година купих стомната за един меден грош. Тя беше нащърбена, затова купих необходимото количество лепило и цимент, за да изравня вдлъбнатината и похарчих за това два медни гроша. Освен това тя не бе красива и купих бои, за да я украся и дадох за тях два златни гроша. После, когато рисунката бе готова, купих специален лак, за да покрия стомната. И похарчих още един златен грош. И тази стомна ми струваше три златни и три медни гроша. Правих я една година и не ми остана време да се възползвам от благословията ти и да ми влезе в употреба, понеже в деня, в който я довърших, Добрян ми призна чувствата си, а той дори не я беше видял и не знаеше, че съществува! Стомната не донесе полза никому, а ти плащаш за нея цяло състояние.
-Да, дъще, вярно е.-отвърнал бащата.- Но любовта, с която ти направи всичко това, не може да се отплати с нищо. От старото ти направи ново, от грозното- прекрасно. Ти не щади нито сърце, нито време, нито труд. Ти не мислеше да извлечеш полза за себе си, а мислеше само как да зарадваш баща си в деня, когато настъпи часът да продаваш стомната. Ти я купи за меден грош, защото в този ден нямаше повече пари , защото никога не ги пестиш, а бързаш да дадеш всичко на бедните, сеейки в сърцата им добрина и светлина.

Всяка то вас постъпи със стомната си така, както би постъпила със съпруга си. Нерада- ще му се любува, Грижа- ще извлича приход от силата му, само ти ще дариш любовта на сърцето си.
А ти дори не попита с какво се занимава избраникът ти и защо в този ден бе мръсен и окъсан. А тогава той спаси малко диво козле, паднало във вълча яма пълна с мръсна вода. И когато се измъкнал от ямата, си скъсал дрехите на клоните около нея. Но ти не погледна вида му, нито попита за причините за това. Ти без да разпитваш го обгради с любов, помисли преди всичко колко се нуждае от нея, защото онези, които го срещали преди теб, с отвращение се плашели от него, наранявайки сърцето му. А ти помисли най-вече за сърцето му, и с една прегръдка и целувка изцели раните му. Ти направи всичко, което можеше за него! Тъй както и в стомната вложи всичко, което имаше, и на първо място- любовта на сърцето си. Нима бих могъл да ти се отплатя по друг начин, освен да ти дам за тази стомна всичко, което имам? Не те питам, дали те е жал да се разделиш със стомната, защото знам, че си правила всичко за мен, иначе не би правила всичко толкова добре и толкова дълго. Приближи се с избраника на сърцето си да ви благословя, деца мои.

Превод Веселина Русинова

 

източник

http://www.proza.ru/2013/04/21/1984

http://www.proza.ru/2013/04/29/335

 


 

 


Тагове:   любов,   грижа,   hey brother,   нерада,


Гласувай:
9
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. faktifakti - чудесна притча
04.03.2014 13:25
поздрав
цитирай
2. onewayticket - 1. faktifakti - чудесна притча
05.03.2014 00:43
faktifakti написа:
поздрав


Да, чудесна
Благодаря
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: onewayticket
Категория: Други
Прочетен: 67373
Постинги: 66
Коментари: 133
Гласове: 695
Календар
«  Декември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31